Raalte - H. Kruisverheffing

Raalte ligt in de mooie natuurrijke streek Salland, centraal binnen de driehoek Deventer, Zwolle, Almelo. Raalte en omgeving is overwegend katholiek. Midden in het hart van Raalte staat een prachtige kerk, die bekend staat als de kathedraal van Salland.

Vanaf 1992 is de kerk de eretitel basiliek verleend. Binnen de rooms-katholieke kerk is basilica ook een eretitel voor bijzondere kerken. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen basilica maior en basilica minor.Vrijwel alle basilieken (zo'n 1500) vallen onder die laatste groep. Er zijn slechts vier basilica maior en die zijn alle gelegen in Vaticaanstad/Rome.

In Nederland zijn 20 basilieken waaronder de H. Kruisverheffing.

De Raalter geloofsgemeenschap telt ruim 6.000 parochianen. Via vieringen, de vele werkgroepen, het parochieblad “Drieluik” en deze website houdt de parochie contact met hen.