Haarle - H. Sebastianus

De locatie Haarle,

Haarle is van oudsher een overwegend katholiek dorp. De kerk van Haarle is dan ook een katholieke kerk, die de H. Sebastianus als patroonheilige heeft. De parochie bestaat uit ongeveer 1700 parochianen. Sinds 1 januari 2010 maakt de parochie van Haarle deel uit van parochie Heilig Kruis. Net als de parochies van Broekland, Luttenberg, Mariënheem, Heeten, Nieuw Heeten /Holten en twee parochies uit Raalte. De voormalige parochies heten nu locaties met behoud van de naam van hun patroonheilige.

De H. Sebastianus is de patroon van onze geloofsgemeenschap.

Over hem is niet veel bekend. Hij werd in de 3e eeuw in Milaan geboren en was soldaat in het leger van de keizer. Het was de tijd van de Romeinse christen- vervolgingen. Sebastianus, zelf ook christen, probeerde de mensen die leden onder de christenvervolging te helpen. Toen keizer Diocletianus dit door kreeg en het hem niet lukte Sebastianus van het geloof af te doen vallen, liet hij hem vermoorden met pijlen.Een legende vertelt dat een vrouw het lichaam vond en bemerkte dat Sebastianus nog leefde. Nadat hij genezen was, beschuldigde Sebastianus de keizer in het openbaar van zijn misdaden tegen de christenen. Dit heeft hij met z’n dood moeten bekopen.( 20 jan. 288) Hij werd begraven aan de Via Appia in Rome.

Hij was het voorbeeld van standvastigheid in het geloof, van niet bang zijn om voor je geloofsovertuiging uit te komen. De kerk telt hem onder haar grote martelaren.