Algemeen - 25 maart 2019

Sallandse bedevaart naar Smakt

Op verzoek van het organiserend comité bij deze een kort schrijven over de Sallandse bedevaart richting het Noord-Limburgse Smakt, om daar jawel, de heilige Jozef te vereren. Jaarlijks trekt de uit 1699 daterende St-Jozefkapel te Smakt-Venray tienduizend Jozefvereerders en vereersters uit het hele land. En op 19 maart jl. was het er gezellig druk met bezoekers uit het Brabantse, uit Limburg en zoals gezegd uit Salland.

Wij waren met 33 personen die in Olst, Raalte dan wel Deventer op de bus zijn gestapt. Na een voorspoedige en gezellige reis waren we ruim op tijd voor de viering van de eucharistie aldaar om 11.00 uur in de moderne kerk. Mgr. Rob Mutsaers, hulpbisschop van den Bosch, was de hoofdcelebrant. Met een inhoudelijke overweging over de betekenis van Jozef in Gods heilsplan wist hij te boeien.

Een heel smakelijke lunch daarna – soep met stokbrood – en een gepaste pauze bracht ons bij elkaar in de oude Jozefkapel voor een korte gebedsdienst. De aanwezigen kwamen naar voren en werden gezegend met de ikoon van de heilige Jozef, een plechtigheid met een bijzondere sfeer. Vervolgens werd het tijd voor de afsluiting via een plechtig Lof, dat weer in de kerk werd gehouden.

Om vier uur zat het programma er op zogezegd en werd langzamerhand de bus weer opgezocht. Rond half zeven kwam Deventer in zicht en was er de voldoening en de dankbaarheid voor een heel mooie en welbestede dag.
De heilige Jozef, de sfeer en de eenvoud van de bedevaart zijn wat mij betreft de wezenlijke elementen van samen gelovig onderweg zijn. Graag beveel ik het bij u aan voor het volgende jaar, 19 maart. Met hartelijke groet,

Pastor Gé Nijland