Algemeen - 14 augustus 2017

Glutenvrij?

Glutenvrij ?

De afgelopen tijd zijn er diverse berichten in het nieuws geweest over ‘glutenvrij’. Glutenvrije producten zouden teveel suiker of andere stoffen bevatten, en te weinig vezels. Glutenvrije hosties zouden verboden zijn door het Vaticaan. En zijn er in de zomertijd nog diverse verhalen bijgekomen, want als er minder nieuws is doen dit soort berichten het goed.

Gluten zijn eiwitten die in de meeste graansoorten voorkomen waar ons dagelijks brood van wordt gemaakt. Sommige mensen zijn overgevoelig voor bepaalde stoffen, bijvoorbeeld voor zout. Dan kunnen ze een zogenaamd ‘zoutloos’ dieet voorgeschreven krijgen van de dokter. Maar ‘zoutloos’ bestaat niet, wel ‘zoutarm’. Hetzelfde geldt voor gluten. Zogenaamde ‘glutenvrije hosties’ zijn nooit 100% glutenvrij. Het woord ‘glutenarm’ is beter op zijn plaats. Wat voor de katholieke kerk belangrijk is, is dat een hostie hoofdzakelijk van graan is gemaakt, en niet voor het merendeel uit (bijvoorbeeld) aardappelmeel, suiker of andere grondstoffen. Dat dit niet zo’n gekke gedachte is, blijkt wel uit de ophef over andere ‘glutenvrije’ producten in de winkel. Zo werd in een bepaald soort ontbijtkoek amper nog tarwemeel aangetroffen, terwijl er uitzonderlijk veel suiker in zat.

Kortom, de katholieke kerk wil dat ieder die een hostie ontvangt weet dat daarin nog voldoende graan zit verwerkt, zodat tegen de gelovige consument met recht gezegd kan worden; ‘Dit brood is het Lichaam van Christus’. Blijkbaar is men in het Vaticaan net zo kritisch als de consumentenbonden. Geen verkeerde zaak, lijkt me.

Pastoor Joost Baneke