Pelgrimage Twente Senioren

Reisverslag en enkele korte ervaringen van de pelgrimage voor senioren naar “heilige plaatsen”in Twente op 4 en 5 juni j.l.

Vroeg in de ochtend op 4 juni verzamelen 33 parochianen uit de parochie H.Kruis zich bij de Pauluskerk om mee te gaan met een tweedaagse pelgrimage naar “heilige plaatsen” in Twente.

Ik voel een beetje spanning bij de eerste ontmoeting en kennismaking. De hemel biedt een heldere aanblik. Het belooft letterlijk en figuurlijk een zonnige dag te worden.
De bus en zijn chauffeur brengen ons naar de eerste 'heilige plek' in Twente namelijk het klooster van de franciscanessen in Denekamp. Het voelt meteen als een thuiskomst. In het park rondom het klooster kuieren we naar een boerderij waar een boer zijn koeien loslaat.

We verblijven bij de Franciscanessen in Huize Elisabeth. Het ontbreekt ons echt aan niets. De maaltijden zijn echt fantastisch in een gemoedelijke gastvrije sfeer. Een stevig bakkie koffie doet me goed. Aan het einde van de ochtend houden we een gebedsdienst o.l.v. de pastor. We staan stil bij onze gebeden, zorgen en verlangens. De viering wordt muzikaal opgeluisterd door onze organist en op mooie zuivere wijze wordt het Ave Maria gezongen door een van de vrouwelijke pelgrims.

In de loop van de dag tijdens de maaltijd en de busreis is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten. De vriendelijke en open manier van omgaan met elkaar vind ik heel inspirerend. Het wordt al snel één groep.
In de loop van de middag komen we bij het syrisch orthodox klooster in Glane. Pater Said staat op ons te wachten. Een kleine monnik van postuur vertelt ons alles over de geschiedenis, heden en toekomst van deze kerk. Hij vertelt dat deze christenen in eigen land vervolgd worden. Hij weet iedereen aan het lachen te krijgen door zijn wat onhandige verstrooide manier van vertellen. Tragedie en humor kunnen soms dicht bij elkaar liggen. Zo komen we in de kelder waar de doden begraven worden en vertelt hij tot in details hoe de doden begraven worden en op wat voor verschrikkelijke manier de christenen in eigen land vermoord worden .

We besluiten de dag met een eucharistieviering. Volgens mij zag ik 's ochtends de voorganger met een overal aan op de boerderij aan het werk. Het is een hele devote mooie viering waarin onder meer onze organist en zangeres van het Ave Maria hun talenten tonen.

In de loop van de avond gaan we in een grote kring zitten om het verbindingen spel te spelen. De bedoeling is dat we allemaal iets over onszelf vertellen en een kluwen touw doorgeven om een verbinding te maken tussen elkaar letterlijk door touw en figuurlijk door iets over onszelf te vertellen. We zijn ons allemaal veilig gaan voelen in de groep en zo doende durven we elkaar veel te vertellen. Het blijken bijna allemaal vaders, moeders, opa's en oma's te zijn van grote gezinnen die het nodige wel hebben meegemaakt. Veel steun halen de mensen uit hun geloof en godsdienstig perspectief.

Het is vrijdagmorgen 5 juni wanneer we vertrekken naar het Gerardus Majellapark en het religieus getint buitenlabyrint in Overdinkel. Overal in het park worden religieuze teksten getoond. We kunnen wandelen over een geplaveide weg of door een labyrint. In het leven zijn de wegen ook vaak onvoorspelbaar met vele omwegen om je bestemming te bereiken.

'S middags is er in de synagoge in Enschede een rondleiding. Een enorme Synagoge doet een grote joodse gemeenschap vermoeden. Het is echter een kleine joodse gemeenschap..De sjoel of de gebedsruimte is een plaats waar op de Sabbat een hele levendige dienst wordt gehouden. Op een vragende en zo verdiepende wijze wordt de viering gehouden. Het is een hele hechte gemeenschap met een sterke sociale controle.

Aan het einde van de middag gaan we ter afsluiting picknicken op landgoed 'het Twickel' in Delden. We voelen ons grootgrondbezitters. We zingen een lied en vertrekken naar huis.

Sybrand Veeger, geloofsgemeenschap Kruisverheffing

Enkele korte reacties op de pelgrimage.

“Deze 3de Pelgrimage was voor mij weer heel bijzonder. In het mooie Twenteland, bij gastvrije zusters. Vertrouwde en nieuwe gezichten. Verbonden met elkaar door gebed, zang en bezinning. Deze dagen deden mij goed. Ik wens de werkgroep succes  met  de volgende.

Veel groeten. “Henriette Berghuis, geloofsgemeenschap Heeten

Mijn eerste Pelgrimage.

“Toen ik de aankondiging zag heb ik contact gezocht met de werkgroep met de  vraag:” Ik ben een vrouw  van 64 jaar, en ik wil er graag alleen naar toe, is dat wat voor mij?”.                                                                                                 Toen ik als antwoord kreeg : “ Met onze Pelgrimages gaan wel  vaak mensen mee die alleen komen, maar we horen als groep “bij elkaar”. Toen wist ik genoeg,  en het was  heel bijzonder.  Door ons geloof met mooie tradities, heb ik het ervaren als warme saamhorigheid.                         Waar “Omzien naar elkaar” hoog in het  vaandel stond. Ik zie daarin een nieuwe vorm van geloofsbeleving!  En ik wens de werkgroep veel succes in de toekomst.”

Ans Korenromp – Duteweert, geloofsgemeenschap Heeten

P6060529.jpg (1920×2560)

groepsfoto in Gerardus Majellapark (1).jpg (2560×1920)

P6060478.jpg (2560×1920)