Parochiereis 2019

Parochiereis mei 2019 - Armenië

Op maandag 28 mei hebben wij de informatie-avond over de parochiereis voor volgend jaar gehouden waarop de parochianen zich konden opgeven. Het was best wel spannend voor ons als reiscommissie hoe groot de belangstelling voor deze reis zou zijn. Armenië is nog een vrij onbekende bestemming en de reisdagen heen en terug zijn lang omdat we niet met een rechtstreekse vlucht kunnen gaan.  De reis is ook wat korter, tot nu toe gingen we 12 dagen, nu 10. En wij hadden u op advies van DrieTour ook nadrukkelijk geïnformeerd dat het een pittige reis zou worden, die een goede conditie vereist, want Armenië is een bergachtig land. Tot nu toe waren de reizen op de informatie-avonden meteen al volgeboekt (40 personen) met een behoorlijke reservelijst - hoe zou dat deze keer zijn? Pastor Trees Schoot Uiterkamp opende de avond en heette de aanwezigen welkom, in het bijzonder Ellen Smid, reisleidster van DrieTour, die Armenië kent en die ons aan de hand van de door DrieTour aangeleverde powerpointpresentatie meenam op een reis door het land. Dat het een inspirerende presentatie was blijkt wel want eind van de avond werden de in de pauze ingevulde  inschrijvingsformulieren geteld en toen konden wij de aanwezigen meedelen dat zij allen mee kunnen want de totaalscore was 41 personen. Geen reservelijst deze keer maar wel het maximum aantal deelnemers, een meer zelfs, en natuurlijk zijn we daar heel blij mee. Het duurt nog even maar 13 mei volgend jaar gaan we naar Armenië, we hebben er zin in en we houden u op de hoogte!
Namens de reiscommissie
Trees Schoot Uiterkamp en Els Ruiter

Zodra het programma bekend is volg dan deze link voor het definitieve programma van de parochiereis van 2019.

Verwondering

Tot op de dag van vandaag is zichtbaar en tastbaar dat Armenië de oudste christelijke natie ter wereld is. Dit fascinerende land is bezaaid met oude kerken en kloosters wankelend op ruige bergtoppen en met spirituele plaatsen waar de geur van wierook alle zintuigen prikkelt. In weelderige valleien groeien de heerlijkste abrikozen, aubergines, sappige tomaten en geurige kruiden, de basis van de ambachtelijke Armeense keuken die u doet watertanden. Beleef Armenië en laat u smakelijk verwonderen!

Zoals gebruikelijk in de even jaren heeft de reiscommissie (Trees Schoot Uiterkamp, Els Ruiter, Timo Besten, Theo Icking, Willie Boosveld) zich begin dit jaar gebogen over de reisbestemming voor 2019 en ook deze keer zijn we hierover met DrieTour in gesprek gegaan. We hebben een aantal bestemmingen met elkaar vergeleken. Onze keus is gevallen op een heel bijzondere bestemming: Armenië. Armenië, officieel de Republiek Armenië, is een bergachtig en bosrijk  land  met enkele snelstromende rivieren gelegen in de Zuidelijke Kaukasus.

Geografisch gezien behoort het land tot Azië maar in cultureel en historisch opzicht beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt het zich ook (net als Georgië) een Europees land.

Armenië is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Het land grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. De grenzen met Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten vanwege een conflict over 

Nagorno-Karabach. De hoofdstad Yerevan is gesticht in 782 voor Christus en is daarmee een van de oudste steden ter wereld. Armenië is het eerste land dat het Christendom als staatsgodsdienst erkende in het jaar 301. Onderstaand een korte omschrijving van de reis die wij aanbieden, het deel van Armenië waar onze reis ons doorheen voert is een veilige bestemming.

Het is dit keer een 10-daagse reis en de vertrekdatum is vastgesteld op maandag 13 mei, woensdag 22 mei komen we weer thuis.  Omdat er geen rechtstreekse vluchten naar Yerevan zijn vliegen wij via Kiev dus u moet, gelet op de afstand en het overstappen, rekening houden met 2 lange reisdagen.

Dinsdag na aankomst brengen wij een uitgebreid bezoek aan de stad Yerevan en woensdag vertrekken wij naar Goris, waar we ook twee nachten blijven.

We reizen door de Araratvallei waar veel abrikozen, druiven, meloenen en tomaten groeien, naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de berg Ararat waar Gregorius de Verlichter, de brenger van het christendom in Armenië, 13 jaar gevangen is gehouden. De berg Ararat, een met eeuwige sneeuw bedekte vulkaan en gelegen in Turkije op de grens met Armenië, Azerbeidzjan en Iran, is volgens de Thora de berg waar de Ark van Noach landde toen het water zakte na de zondvloed.

Ook bezoeken we nog het 13e eeuwse geelroodkleurige Noravank-klooster.  Donderdag bezoeken we het eeuwenoude, sprookjesachtig mooi in een groene kloof gelegen grottendorpje Khndzoresk, dat is uitgehakt in een rotswand van steen. Met de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km) gaan we naar het Tatevklooster,  Unesco erfgoed en in de middeleeuwen een belangrijk spiritueel centrum en universiteit. Het uitzicht is spectaculair! Vrijdag reizen we via Karahunge, het Armeense Stonehenge, naar de Selim karavanserai, in de 14e eeuw een handelspost en pleisterplaats voor reizigers op de zijderoute. 

Via het op ca. 1900 meter hoogte gelegen Sevanmeer, de parel van Armenië, rijden we naar Sevan waar we overnachten. Zaterdag bezoeken we (te voet!!) het hooggelegen Sevanavank klooster van waaruit we kunnen genieten van het uitzicht op het meer. Daarna lopen we via een prachtig landschap dat ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd, naar het gezellige stadje Dilijan, vroeger een kuuroord en nu een geliefde stad voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici.

We lopen verder naar Fioletovo, een prachtig dorpje waar je je in de 19de eeuw waant  en waar we bij mensen thuis thee drinken met lekkere zelfgemaakte hapjes. Zondag kunnen we in Yerevan een kerkdienst bezoeken en er nog wat op eigen gelegenheid rondlopen. Maandag en dinsdag  bezichtigen we de Romeinse tempel Garni, we maken een wandeling van ongeveer anderhalf uur in de kloof bij Garni, we bezoeken het half in de rotsen gelegen Geghardklooster en het indrukwekkende Genocidemuseum met het bijbehorende herdenkingsmonument.

We sluiten ons verblijf af met een wijnproeverij en een diner bij Armeense mensen thuis.

Woensdag in alle vroegte vliegen we weer terug naar Amsterdam, ook weer met een overstap in Kiev.

Dit is dus in grote lijnen het programma, we moeten de details nog uitwerken met DrieTour  en  we verwachten dat we het definitieve programma rond half mei op de website van de parochie hebben staan. Natuurlijk zullen we zoals gebruikelijk in het programma op een aantal plaatsen een viering plannen. De exacte prijs is nog niet bekend, die kan zoals in het verleden pas na definitieve aanmelding worden vastgesteld, maar naar verwachting zal dat bij de maximale opgave van 40 personen  max. € 1530,00 zijn, inclusief alle maaltijden, fooien en entrees, alleen uw drankjes en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening.

 

 

De reiscommissie